сряда, 12 май 2010 г.

За и против отворената връзка?

Отворената връзка е по силите само на широко скроени, авантюристично настроени и сексуално разкрепостени хора. Преди се говореше за изневяра, а сега - за отворена връзка, която всъщност е просто легална и договорена между двамата партньори полигамия.


Отворената връзка се основава на нетрадиционен подход в личните отношения, включващ странични връзки, излизане по срещи и дори секс с други мъже. На пръв поглед това си е чиста изневяра, но привържениците на отворените връзки ще кажат, че това е по-скоро легализирана полигамия. В отворената връзка не се толерират лъжите и желанието на двамата партньори за странични връзки и сексуални контакти подлежи на обсъждане и одобрение преди да се пристъпи към действия.

Отворената връзка представлява изкривен вариант на приказката за пускането на птичето на свобода и връщането му, от любов към вас, обратно в кафеза. Обикновено един от партньорите в отворената връзка е в ролята на птичето, а другият е склонен от любов да пусне птичето на свобода. Щом обаче се е стигнало до момента, в който един от партньорите пожелае отворена връзка, значи нещо в отношенията с половинката му не е както трябва.

След всичко изброено дотук отворената връзка започва съвсем да губи истинския смисъл на думата връзка, тъй като най-вече липсва обвързването между двамата партньори. Именно затова за някои отворената връзка е онази малка вратичка, която позволява на полигамните хора открито и без притеснения да кръшкат. Човешката психика е така устроена, че дори да искате да изневерите или пък да водите отворена връзка, самата мисъл, че партньорът ви също на практика ще ви изневери, ви подлудява. Ето защо на базата на приказката „моето си е мое, чуждото – общо“ отворената връзка не се приема.

Според психолозите истинската отворена връзка, която има позитивно влияние върху семейните отношения е тази, в която и двамата партньори са склонни към полигамия, но желаят да си запазят семейството. Но за да бъде успешно подобно начинание и двамата партньори трябва са напълно убедени в желанието си да водят отворена връзка и да имат вече опит (по възможност) при воденото на такава. Тези партньори, въпреки че разнообразяват сексуалния си живот, остават емоционално верни един на друг, като по този начин постигат едно необходимо освежаване на семейните си отношения.

0 коментара:

Публикуване на коментар